Όταν είσαι παιδί, όλα είναι μια τραγωδία. Το τοστ σου έχει κόρα; Δεν μπορείς να συναρμολογήσεις ένα παιχνίδι; Φρίκη. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό στα παιδιά.

Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε ως γονείς, είναι να εξοπλίσετε το παιδί σας με τις τεχνικές που του μαθαίνουν πώς να ανακάμπτει από τις καθημερινές του δυσκολίες, ώστε, αργότερα στη ζωή του, όταν το διακύβευμα θα είναι μεγαλύτερο, να ξέρει τι να κάνει.

Η ανθεκτικότητα είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται μέσα από σαφή μαθήματα και παραδείγματα. Διδάσκει στα παιδιά, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος, να κατανοούν ότι μια απόρριψη δεν αφορά όλη τους την ύπαρξη και να βλέπουν τις αναποδιές ως προκλήσεις που ξεπερνιούνται.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα

Αλλά πώς, ακριβώς, μπορείτε να διδάξετε αυτό το μάθημα; Ακολουθούν 5 κοινές πρακτικές για να σας βοηθήσουν να το πετύχετε:

1. Αφήστε τα παιδιά να μάθουν μέσα από την απόρριψη

Για πολλούς λόγους, είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται το «όχι». Η αποτυχία μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για μαθήματα ζωής: Μια ήττα δεν είναι το τέλος του κόσμου και είμαστε αρκετά δυνατοί για να την αντιμετωπίσουμε. Ακόμα κι όταν αποτυγχάνουμε, έχουμε επιλογές.

2. Βοηθήστε τα να μάθουν πώς να χαρακτηρίζουν τα συναισθήματά τους

Όταν τα παιδιά μπορούν να ονομάσουν και να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους λεκτικά, είναι λιγότερο πιθανό να τα εκδηλώσουν με άλλους τρόπους. Με άλλα λόγια, τα παιδιά που δεν μπορούν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους τείνουν να ξεσπούν στους άλλους.

Μετά μπορεί να εξελιχθούν σε ενήλικες που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το θυμό ή τη θλίψη. Βοηθώντας τα παιδιά να νιώθουν άνετα να μιλούν για το τι νιώθουν, τους δίνετε, επίσης, τις δεξιότητες να τα ξεπερνούν.

3. Δώστε τους τα εργαλεία της συναισθηματικής αυτορρύθμισης

Η χρήση εργαλείων αυτοηρεμίας και ρουτινών θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν και να διατηρήσουν τις υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης καθώς μεγαλώνουν. Έτσι μαθαίνουν πώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους και να ηρεμούν μόνα τους. 

4. Είστε το παράδειγμα – Παραδεχτείτε τα λάθη σας και διορθώστε τα

Τα λάθη μας είναι ευκαιρίες για να δείξουμε στα παιδιά πώς να ανταποκρίνονται στα δικά τους λάθη. Όλοι οι άνθρωποι τα «κάνουν θάλασσα» κάθε τόσο. Θυμώνουν και φωνάζουν ή ξεχνούν να κάνουν κάτι κρίσιμο.

Το σημαντικό είναι ότι οι γονείς πρέπει να παραδεχτούν τα δικά τους λάθη – και στη συνέχεια να διορθώσουν πραγματικά το πρόβλημα. Αυτό δείχνει στα παιδιά ότι, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρό λάθος μπορεί να έχουν κάνει, αν είναι ειλικρινείς και προσπαθήσουν να το διορθώσουν, τα πράγματα θα βελτιωθούν.

5. Συνδέστε την αυτοεκτίμηση με την προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα

Όταν εστιάζουμε πάρα πολύ στο αποτέλεσμα, τα παιδιά μαθαίνουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πετύχουν έναν στόχο και ότι δεν έχει σημασία πώς θα φτάσουν εκεί. Θέλουμε να τους διδάξουμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ειλικρίνεια, η ευγένεια και η προσπάθεια.

Το παιδί που μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι όλα έχουν να κάνουν με την προσπάθεια θα διαχειριστεί καλύτερα μια αποτυχία ή απόρριψη.