Παρόλο που έχετε τις καλύτερες προθέσεις, το πρόβλημα με τις τακτικές τύπου «αν φας άλλες 2 μπουκιές, θα σου δώσω ένα παγωτό» ή «το σπανάκι σου δίνει δύναμη»,  είναι ότι δεν αποδίδουν μακροπρόθεσμα.

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί αντιπάθεια για το υγιεινό φαγητό αντί για αποδοχή. Συνεχίστε να διδάσκετε στα παιδιά τα οφέλη των υγιεινών τροφών, αλλά προσπαθήστε να μην τα πιέζετε υπερβολικά.

Για ορισμένα παιδιά, το φαγητό γίνεται από την αρχή μια συνεδρία διαπραγμάτευσης. Και μπορεί να είναι εξαντλητικό για τους γονείς να πείσουν ένα νήπιο να φάει.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς το να τρώτε λαχανικά ωφελεί… και το παιδί σας

Όταν, όμως, χρησιμοποιείτε το επιδόρπιο ως κίνητρο, αντί να ενθαρρύνετε την υγιεινή διατροφή, δημιουργείτε άθελά σας την εντύπωση ότι το γλυκό είναι πιο «πολύτιμο» από το φαγητό που είναι στο τραπέζι.

Κι αν το παιδί δε θέλει να φάει με τίποτα το φαγητό του;

Τα νήπια πρέπει να τρώνε συχνά – έως και έξι φορές την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 3 γευμάτων και 2-3 σνακ. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό αν το παιδί σας δεν τρώει κάθε φορά που τρώτε εσείς. Το να του δίνετε με το ζόρι φαγητό όταν δεν πεινάει μπορεί να επηρέασουν τις εσωτερικές ενδείξεις που το βοηθούν να καταλάβειν πότε έχει φάει αρκετά.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στα δικά τους συνθήματα πείνας. Αυτή είναι μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα όταν πρόκειται για την καλή σχέση με το φαγητό τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μεγαλώνοντας.

Δηλαδή, πρέπει να τρώνε όταν πεινάνε – και μερικές φορές αυτό περιλαμβάνει το να μην τρώνε. Φσυικά, δεν σημαίνει ότι αν το παιδί σας δεν πεινάει ποτέ πρέπει να το αφήσετε νηστικό. Ορίστε ένα πρόγραμμα για τα γεύματα και τα σνακ σύμφωνα με τις ανάγκες του και προσπαθήστε να το τηρείτε. Δε χρειάζεται να είναι απόλυτο.

Αποφύγετε να προσφέρετε σνακ ακριβώς πριν από το γεύμα. Έτσι, μπορεί να μειωθεί η όρεξή του και να είναι λιγότερο πρόθυμο να δοκιμάσει εκείνο νέο φαγητό που του προσφέρετε.