Το να μάθει το παιδί να αγαπά τον εαυτό του είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή από πλευράς μας ενώ είναι απαραίτητο να ξεκινά από την πρώιμη ακόμα παιδική ηλικία.

Οι γονείς, ως τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή των παιδιών τους, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους, ειδικά όταν αναφέρονται σε συγκεκριμένες προσπάθειες και ικανότητες ενός παιδιού. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν μια θετική και ρεαλιστική αντίληψη των ικανοτήτων τους ώστε να αναπτύσσονται σωστά και να αποδίδουν.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους και γιατί αυτό είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να τους κάνετε.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί δαγκώνουν τα νύχια τους και πώς θα «κόψουν» αυτή τη συνήθεια;

4 τρόποι για να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους

#1 Γνωρίστε στο παιδί τον κόσμο του αθλητισμού

Ο πρώτος τρόπος για να μάθετε στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους είναι να τα ενθαρρύνετε να συμμετέχουν σε αθλήματα ή άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να «χτίσουν» την αυτοπεποίθησή τους καθώς τους επιτρέπει να θέσουν στόχους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, η ενασχόληση με τον αθλητισμό βοηθά επίσης τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία και να αποδεχτούν τις αδυναμίες τους.

Η υπέρβαση των αντιξοοτήτων στον αθλητισμό είναι άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος για την οικοδόμηση αυτοπεποίθησης. Για να μην αναφέρουμε ότι τα παιδιά που αθλούνται, παραμένουν σε φόρμα και μαθαίνουν να φροντίζουν την υγεία και το σώμα τους, γεγονός που προάγει την αγάπη για τον εαυτό τους.

#2 Μιλήστε με το παιδί και δώστε το καλό παράδειγμα

Προσεγγίστε τα παιδιά ώστε να συζητήσετε τυχόν προβλήματα ή δυσκολίες τους. Είναι καλό να σας ακούν να μιλάτε για τα δυνατά τους σημεία ενώ αναγνωρίζετε και τις τυχόν αδυναμίες τους.

Η επίλυση των προβλημάτων που κάθε παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει ενισχύει την αγάπη για τον εαυτό του, επομένως πρέπει να κάνουμε το παιδί να δει πως πάντα υπάρχουν και θετικά σημεία.

Φυσικά, για να αγαπούν τα παιδιά τον εαυτό τους, πρέπει πρώτα εσείς να νιώθετε το ίδιο για τον δικό σας εαυτό! Πείτε πότε πότε «μπράβο» και σε εσάς και μοιραστείτε τις… δυνάμεις και τις αδυναμίες σας με το παιδί. Πείτε του επίσης τι κάνετε για να ξεπερνάτε τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Τα παιδιά είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τα «καλά και τα κακά» τους και ο καθένας προσπαθεί για να ξεπεράσει τις δικές του δυσκολίες.

#3 Αποφύγετε την κριτική

Η κριτική που ακούνε τα παιδιά για τον εαυτό τους επηρεάζει άμεσα το πώς νιώθουν για αυτόν. Τα αρνητικά λόγια είναι αποθαρρυντικά, γι’ αυτό η καλύτερη στρατηγική είναι η υπομονή και το να επικεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε να κάνει το παιδί την επόμενη φορά σωστά.

Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα δυνατά σημεία του παιδιού παρά στις αδυναμίες του έτσι ώστε να νιώθει καλά με τον εαυτό του.

#4 Αποκτώντας νέες γνώσεις  και ικανότητες

Η εκμάθηση νέων πραγμάτων είναι μία από τις καλύτερες ιδέες για την προώθηση της αυτοεκτίμηση. Ακόμη και κατά την παιδική ηλικία η εκμάθηση απλών πραγμάτων, όπως το να κρατά το παιδί το ποτήρι ή να κάνει τα πρώτα του βήματα, δημιουργεί μια αίσθηση κυριαρχίας και επιτυχίας.

Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν νέα πράγματα καθώς μεγαλώνουν (να ντύνονται, να διαβάζουν, να κάνουν ποδήλατο κλπ.). Γενικά, κάθε ευκαιρία για απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μπορεί να ενισχύσει την αγάπη τους για τον εαυτό τους.

 

*Μην ξεχνάτε

  • Αν μαθαίνετε στα παιδιά να κάνουν πράγματα, να τα βοηθάτε πάντα στην αρχή. Θα έρθει ο καιρός που θα προσπαθήσουν και μόνα τους, θα κάνουν λάθη, θα μάθουν από αυτά και θα νιώσουν περήφανα.
  • Οι προκλήσεις πρέπει πάντα να αντιστοιχούν στο αναπτυξιακό τους επίπεδο.
  • Μια στοργική ανατροφή είναι πάντα το «κλειδί» για να μεγαλώνουν τα παιδιά υγιή και χαρούμενα.