Η ζωγραφική είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών με τα σπίτια να είναι πρώτα στις προτιμήσεις τους όταν πιάνουν στα χεράκια τους τις μπογιές τους… Μιλάμε λοιπόν για μια κοινή και απλή δραστηριότητα που όμως μόνο ασήμαντη δεν είναι, αφού μπορεί να μας δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον συναισθηματικό κόσμο του κάθε παιδιού. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι το «τεστ του σπιτιού» και πώς αυτό μπορεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο στο υποσυνείδητο του παιδιού μας.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς ένα μουσικό όργανο μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό του

Πώς κάνουμε αυτό το «τεστ»

Πολύ απλά, ζητήστε από το παιδί να σχεδιάσει ένα σπίτι όπως ακριβώς το φαντάζεται χωρίς να κάνετε σχόλια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχέδιό του. Όταν τελειώσει, μπορείτε να εξετάσετε διάφορες πτυχές της δημιουργίας του που μπορούν να ρίξουν φως σε κάποια συναισθήματα, στην προσωπικότητα και τις κοινωνικές σχέσεις του παιδιού.

Πώς το ερμηνεύουμε

Το μέγεθος του σπιτιού

Τα ανοιχτά, εξωστρεφή και κοινωνικά παιδιά συνήθως σχεδιάζουν μεγάλα σπίτια. Τείνουν να είναι παιδιά που αντιλαμβάνονται το σπίτι τους ως ένα φιλόξενο μέρος γεμάτο χαρά.

Αντίθετα, τα μικρά σπίτια δείχνουν ότι το παιδί είναι ντροπαλό, συγκρατημένο ή εσωστρεφές και μπορεί να αισθάνεται ένα έστω μικρό επίπεδο κοινωνικού άγχους.

Όταν το σπίτι είναι πολύ ψηλό, αυτό μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη του παιδιού να μεγαλώσει γρήγορα και να αποκτήσει ανεξαρτησία. Εάν είναι αντιθέτως πολύ χαμηλό, το παιδί μπορεί να νιώθει καταπίεση ή ανησυχία.

Πόρτες και παράθυρα

Οι πόρτες και τα παράθυρα αντιπροσωπεύουν τη σχέση του παιδιού με το περιβάλλον του. Εάν το παιδί δεν σχεδιάσει πόρτα ή η πόρτα είναι πολύ μικρή, είναι πιθανό να θέλει να απομονωθεί από το περιβάλλον και τις κοινωνικές του σχέσεις. Ακόμα πιο πολύ εάν η πόρτα είναι κλειστή ή έχει λουκέτο- κλειδαριά.

Από την άλλη πλευρά, εάν η πόρτα είναι μεγάλη και ανοιχτή, αυτό υποδηλώνει ότι το παιδί είναι φιλικό και απολαμβάνει τις σχέσεις του. Μπορεί όμως να έχει και την τάση να εξαρτάται υπερβολικά από τους άλλους.

Τα μεγάλα παράθυρα δείχνουν ένα παιδί ανοιχτό και πρόθυμο να εξερευνήσει και να μάθει. Τα μικρά μπορεί αντίθετα να υποδηλώνουν κάποια επιφυλακτικότητα και δυσπιστία ως προς τις σχέσεις με τους άλλους.

Στέγη και καμινάδα

Η οροφή αντιπροσωπεύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Μεγάλες στέγες, κεκλιμένες ή στέγες που προεξέχουν από τους τοίχους δείχνουν μεγάλη φαντασία. Αντίθετα, ένα σπίτι χωρίς στέγη μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής δημιουργικότητας.

Επιπλέον, εάν τα κεραμίδια της οροφής έχουν σχεδιαστεί με λεπτομερή τρόπο, τότε ίσως έχουμε να κάνουμε με μια πιο ορθολογική προσωπικότητα. Εάν η οροφή είναι επίπεδη μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα καταπίεσης λόγω αυστηρής ανατροφής.

Η καμινάδα και ο καπνός που βγαίνει από αυτήν συμβολίζουν τις οικογενειακές σχέσεις. Εάν υπάρχουν, υποδεικνύουν ότι το παιδί αντιλαμβάνεται το σπίτι του ως ένα ζεστό και άνετο μέρος και ότι υπάρχει καλή οικογενειακή επικοινωνία. Η απουσία τους μπορεί να υποδηλώνει αντίθετα έλλειψη επικοινωνίας.

*Κανένα τεστ δεν μπορεί να καθορίσει με απόλυτη αξιοπιστία την προσωπικότητα και τα συναισθήματα του κάθε παιδιού εάν δεν αξιολογηθεί και αναλυθεί από ειδικούς επί του θέματος σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που αφορούν συνολικά τη ζωή και τη συμπεριφορά του.