Γεννημένος το 1896, ο Ελβετός φιλόσοφος, φυσικός επιστήμονας και ψυχολόγος Ζαν Πιαζέ έγινε ιδιαιτέρως γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τα παιδιά και τη γνωστική- πνευματική τους ανάπτυξη.

Το 1919, ο ίδιος άρχισε να αναπτύσσει τις θεωρίες του αναζητώντας τη φύση της γνώσης. Από εκείνη τη χρονιά και έπειτα, δημοσίευσε αρκετές μελέτες για την παιδοψυχολογία με βάση την έρευνά του, η οποία βασίστηκε στην παρατήρηση της ανάπτυξης των παιδιών. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες εξελικτικής ψυχολογίας της σύγχρονης παιδαγωγικής.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Πώς η διγλωσσία ωφελεί την υγεία σας

Ας εμβαθύνουμε λοιπόν μαζί του στο κόσμο των παιδιών…

4 αποφθέγματα από τον Πιαζέ που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τα παιδιά

#1 Ανακάλυψη

  • «Κάθε φορά που κάποιος διδάσκει σε ένα παιδί κάτι που θα μπορούσε να ανακαλύψει μόνο του, το αποτρέπει από το να το σκεφτεί και να το κατανοήσει πλήρως»

Ο Πιαζέ ήταν θερμός υποστηρικτής της φυσικής ανάπτυξης των παιδιών. Αν προπορευόμαστε και τους διδάσκουμε τα πάντα πριν τα ανακαλύψουν τα ίδια, δεν τους επιτρέπουμε να κάνουν μικρά αλλά απαραίτητα βήματα μόνα τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για τον Πιαζέ, οι ενήλικες πρέπει να είναι παρατηρητές και οδηγοί, όχι δάσκαλοι.

#2 Νοημοσύνη

  • «Εξυπνάδα είναι αυτό που χρησιμοποιείς όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις»

Οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία. Αλλά για να βιώσουν κάτι, πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ευφυΐα τους. Όταν φτάσουν σε ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν έχουν τις γνώσεις να προχωρήσουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη νοημοσύνη τους για να βρουν τον καλύτερο τρόπο να συνεχίσουν.

#3 Ισορροπία

  • «Η ισορροπία είναι η βαθύτερη τάση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας».

Το νόημα της ζωής είναι να βρίσκει κανείς την ισορροπία, σύμφωνα με τον Πιαζέ. Κάποιες φορές, αυτό το λέμε ευτυχία, ενώ άλλες, εκπλήρωση. Το σημαντικό είναι να βρίσκουμε εκείνο το σημείο όπου αισθανόμαστε καλά με τον τρόπο που ενεργούμε και διαχειριζόμαστε καταστάσεις και προβλήματα.

#4 Το «εσωτερικό παιδί»

  • «Αν θέλετε να είστε δημιουργικοί, παραμείνετε εν μέρει παιδιά, με τη δημιουργικότητα που τα χαρακτηρίζει πριν παραμορφωθούν από την κοινωνία των ενηλίκων».

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη δημιουργικότητά τους μεγαλώνοντας. Για τον Πιαζέ, ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε δημιουργικοί είναι να μην χάσουμε ποτέ τη σχέση με το εσωτερικό μας παιδί. Αν βλέπουμε τη ζωή όπως τα παιδιά, δεν χάνουμε την ικανότητα να εφεύρουμε, να φανταζόμαστε, να δημιουργούμε. Όλα αυτά είναι για τα παιδιά φυσικά. Για τους ενήλικες από την άλλη, αρκετά δύσκολα.