Τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδια. Χρειάζονται όμως και χρόνο, παρέα και καθοδήγηση από τους γονείς τους. Καθώς μεγαλώνουν, είναι λογικό να επηρεάζονται από τις διαφημίσεις και τους συνομηλίκους τους και να ζητούν τα… πάντα. Όταν αυτό αρχίσει να συμβαίνει, είναι σημαντικό να βρεθεί η ισορροπία.

Γιατί ναι μεν η αξία των παιχνιδιών είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά κάθε παιδί πρέπει να έχει όσα χρειάζεται και όχι περισσότερα. Γιατί; Διότι τα πάρα πολλά παιχνίδια μπορεί να είναι επιζήμια για τη συναισθηματική του ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Εκτός από το σώμα, τα αθλήματα «γυμνάζουν» και τον εγκέφαλο

Γιατί δεν πρέπει να «κατακλύζουμε» το παιδί με παιχνίδια

Επειδή, πρώτα απ’ όλα, το παιδί δεν θα τα χρησιμοποιήσει όλα. Επιπλέον:

  • Χάνεται η χαρά του να παίρνει ένα καινούριο παιχνίδι και να παίζει με αυτό μέχρι να το φθείρει.
  • Υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να γίνει ένα υλιστικό άτομο μεγαλώνοντας.
  • Περιορίζεται η φαντασία του.
  • Στην πραγματικότητα, τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο να περνούν χρόνο με τους γονείς τους και τους φίλους τους παίζοντας ελεύθερα.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να επιλέγετε κάθε παιχνίδι σωστά, να αξιολογείτε τις λειτουργίες του και να γνωρίζετε εάν το παιδί το χρειάζεται πραγματικά.

Πώς να περιορίσουμε τον αριθμό των παιχνιδιών

Κάνοντας «αξιολόγηση».  Το καλύτερο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα αυτό που κοστίζει περισσότερο ή που είναι της μόδας. Αντίθετα, είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού και αυτό που το βοηθά να εξελιχθεί ως άτομο μέσα από την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων του.

Ιδανικά λοιπόν, τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί ένα παιδί θα πρέπει να οδηγούν στην ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων του. Γι’ αυτό και ορισμένα παιχνίδια δεν είναι ποτέ «ντεμοντέ» καθώς ενθαρρύνουν υγιεινές συνήθειες. 2 από αυτά είναι:

  • Το ποδήλατο
  • Η μπάλα

Εν κατακλείδι, το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας είναι να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του, να του μάθετε να κατανοεί την αξία των πραγμάτων, να κερδίζει τα παιχνίδια του και να εκτιμά το χρόνο του μακριά από υπερβολές.

Αντί λοιπόν να γεμίσετε το δωμάτιο με παιχνίδια, γεμίστε τη ζωή του παιδιού με αξέχαστες στιγμές που θα σας γεμίσουν οικογενειακώς με θετικές εμπειρίες ζωής.