Εάν το παιδί σας δε θέλει να πάει για ύπνο, αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας μάχης μαζί του και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω… εξάντληση για όλα τα μέλη της οικογένειας. Όσον αφορά τα μωρά, είναι φυσιολογικό να αργούν λίγο να κοιμηθούν, καθώς αναπτύσσονται και σταδιακά αποκτούν συνήθειες ύπνου παρόμοιες με αυτές των ενηλίκων.

Γιατί όμως το μεγαλύτερο παιδί μας αρνείται να πάει για ύπνο και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση;

 

Διαβάστε επίσης: Απογοήτευση: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να τη διαχειριστεί

 

 

Τι κάνει ένα παιδί να μη θέλει να πάει για ύπνο

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί αρνείται να πάει για ύπνο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από αυτούς:

Είναι απασχολημένο με το παιχνίδι

 

Όταν μια δραστηριότητα είναι πιο ενδιαφέρουσα και είναι ώρα να πάνε για ύπνο, είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να μη θέλουν και να αναστατώνονται, να θυμώνουν ή να απογοητεύονται.

Δε νυστάζει

Το παιδί σας μπορεί να έχει πάρει έναν υπνάκο ή να είχε μια διασκεδαστική μέρα και τώρα να μη θέλει να πάει για ύπνο.

Χρειάζεται κάτι και δεν ξέρει πώς να το επικοινωνήσει

Μπορεί να έχει κάποια ανησυχία ή μια σκέψη που το εμποδίζει να αποκοιμηθεί.

Θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο με τη μαμά και τον μπαμπά

Εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας, το παιδί σας δεν μπόρεσε να περάσει όσο χρόνο θα ήθελε μαζί σας, μπορεί να μη θέλει να πάει για ύπνο για να περάσει λίγο περισσότερο.

Φοβάται

Μπορεί να περνά ένα στάδιο που βλέπει εφιάλτες επομένως φοβάται να κοιμηθεί.

Η θερμοκρασία στο δωμάτιό δεν είναι η κατάλληλη

Αυτό επίσης μπορεί να εμποδίσει ένα παιδί να αποκοιμηθεί.

8 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας δε θέλει να πάει για ύπνο

#1 Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για ύπνο

Γενικά, τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται μεταξύ 9 και 12 ωρών κάθε βράδυ, αλλά κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες. Οι γονείς πρέπει να κρίνουν πόσες ώρες είναι απαραίτητες για να ξυπνήσει το παιδί ξεκούραστο και αναλόγως να ορίσουν μια συγκεκριμένη ύπνου κάθε μέρα.

#2 Καθιερώστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Οι ρουτίνες είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά καθώς παρέχουν ασφάλεια και σταθερότητα. Επομένως, η ρουτίνα πριν τον ύπνο τα διευκολύνει γιατί ξέρουν τι ακολουθεί. Για παράδειγμα, θα πρέπει να βουρτσίσουν τα δόντια τους, να διαβάσουν μια ιστορία και να κοιμηθούν.

Το να είναι η ρουτίνα ξεκάθαρη, τα διευκολύνει να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν.

#3 Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ύπνο

Μια αγκαλιά, τα μαλακά σεντόνια, ο πολύ χαμηλός φωτισμός μπορούν να δημιουργήσουν ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ώστε να κοιμηθεί πιο γρήγορα και καλύτερα.

#4 Μειώστε τα επίπεδα άγχους ή δραστηριότητας πριν τον ύπνο

Είναι σημαντικό τις ώρες πριν πάει για ύπνο το παιδί να είναι ήρεμο και να μειώνει το επίπεδο δραστηριότητάς του. Είναι ωφέλιμο να χαμηλώνετε τα φώτα, να κλείνετε τις οθόνες και να κάνετε πράγματα που το βοηθούν να χαλαρώσει, όπως το να ακούσετε μια ήρεμη μουσική ή, όπως είπαμε παραπάνω, να διαβάσετε ένα βιβλίο.

#5 Έχετε κάποια ευελιξία στις διακοπές, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Εάν έχετε ορίσει μια ώρα για ύπνο, είναι σημαντικό να την τηρείτε, αλλά και να είστε ευέλικτοι ανάλογα με την περίσταση.

Όταν είστε διακοπές, μπορεί η ώρα του ύπνου να καθυστερήσει. Το ίδιο ισχύει στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι ότι το παιδί εξακολουθεί να κοιμάται όσες ώρες χρειάζεται για να ξυπνήσει ξεκούραστο.

#6 Υποστηρίξτε το παιδί αν δείτε ότι δε θέλει να κοιμηθεί επειδή φοβάται

Εάν το παιδί περνάει μια περίοδο φόβου, πρέπει να του προσφέρετε την υποστήριξή σας και να είστε διαθέσιμοι αν σας χρειαστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι σημαντικό να μη μειώνεται τους φόβους του. Επίσης, αφήστε ένα φως αναμμένο και μοιραστείτε ευχάριστες ιστορίες προτού ξαπλώσει.

#7 Μιλήστε μαζί του αν παρατηρήσετε ότι ανησυχεί

Εάν είναι δύσκολο για το παιδί να κοιμηθεί επειδή κάτι το απασχολεί είναι σημαντικό να του μιλήσετε για να διαπιστώσετε τι συμβαίνει. Ίσως έχει μια συναισθηματική ανάγκη ή ένα πρόβλημα που δεν έχετε εντοπίσει.

Μπορεί να είναι η ανησυχία του για τον ερχομό ενός αδερφού, η αλλαγή από κούνια σε κρεβάτι, ένας καυγάς με έναν φίλο ή η αλλαγή σχολείου, μεταξύ άλλων.

#8 Διατηρήστε το δωμάτιο στη σωστή θερμοκρασία

Οι κύκλοι ύπνου δεν εξαρτώνται μόνο από το φως αλλά και από τη θερμοκρασία. Εάν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στο παιδί. Μια φυσιολογική, μέτρια θερμοκρασία θα βοηθήσει το παιδί να κοιμάται καλά.