Η γυμναστική σε μια πιο ήπια μορφή μετά τον τοκετό μπορεί να σας βοηθήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά αυτήν την όμορφη μα και γεμάτη αλλαγές περίοδο προσαρμογής και επαναφοράς. Όποιο κι αν είναι το επίπεδο εμπειρίας σας ή οι fitness στόχοι σας μετά τον τοκετό, ίσως αναρωτιέστε πότε είναι σωστό να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και πώς θα το κάνετε με ασφάλεια.

Ας δούμε λοιπόν σήμερα μαζί όλες τις απαντήσεις…

Διαβάστε επίσης: Τοκετός: Τι είναι τα «baby pinks» και κατά πόσον πρέπει να σας ανησυχούν;

Πότε μπορώ να ξεκινήσω την άσκηση μετά την εγκυμοσύνη;

Ύστερα από έναν υγιή τοκετό, οι περισσότερες μητέρες μπορούν να ξεκινήσουν την άσκηση μόλις αισθανθούν έτοιμες, ακόμη και μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, εάν κάνατε καισαρική τομή ή είχατε οποιοδήποτε είδος επιπλοκής κατά τη γέννα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσετε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η έναρξη της άσκησης μετά τον τοκετό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Θα πρέπει να εστιάσετε σε μη απαιτητικές ασκήσεις τουλάχιστον για τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού για να δώσετε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει σιγά- σιγά.

Πώς θα καταλάβω πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για άσκηση;

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε προχωρήσει στην άσκηση μετά τον τοκετό πολύ νωρίς ή ότι πρέπει να κάνετε λιγότερο έντονες προπονήσεις.

Εάν παρατηρείτε αιμορραγία που δεν σχετίζεται με τον κύκλο σας, πυελική πίεση, ακράτεια ή πόνο, θα πρέπει να μειώσετε το ρυθμό σας και να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό πάντα να ακούτε το σώμα σας και να σταματάτε κάθε άσκηση αν νιώθετε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Με τι ασκήσεις είναι καλύτερο να ξεκινήσω;

Πάντα να αθλείστε, όπως είπαμε, προσεκτικά και χαλαρά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας λόγος βιασύνης. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ασκήσεις για τους κοιλιακούς και την πλάτη και να φτάσετε μέχρι τη μέτρια αερόβια άσκηση εάν και εφόσον δεν αισθάνεστε κάποια ενόχληση. Ως προς την αερόβια άσκηση, μπορείτε να ξεκινήσετε με τρεις 10λεπτους περιπάτους την εβδομάδα.

Θυμηθείτε: Μια προπόνηση μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε σε ένα step. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε μαθήματα που απευθύνονται σε μαμάδες που βρίσκονται στην περίοδο μετά τον τοκετό τα οποία περιλαμβάνουν εξειδικευμένες ασκήσεις αποκατάστασης.

Επιλέγοντας το σωστό outfit

Επιλέξτε για τη γυμναστική σας ρούχα που αναπνέουν και είναι άνετα. Τα ψηλά κολάν σύσφιξης μετά τον τοκετό και ένα αθλητικό σουτιέν που εφαρμόζει καλά θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην προπόνηση.

Θα πρέπει επίσης να φροντίζετε να ενυδατώνεστε συχνά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.