Για να μεγαλώσετε συναισθηματικά ευφυή παιδιά, πρέπει να τους μιλάτε με συναισθηματικά ευφυείς τρόπους.

Δείτε 2 φράσεις που υπονομεύουν την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών και τι μπορείτε να λέτε αντ’ αυτού:

«Γιατί δεν μ’ ακούς;»

Πίσω από κάθε συμπεριφορά του παιδιού σας υπάρχει μια εξήγηση.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: 2 tips για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά

Για παράδειγμα, ένα παιδί με αισθητηριακές δυσκολίες μπορεί να αρνείται να «σας ακούσει» και δεν θέλει να πάει στο γιατρό, επειδή μπορεί να το ενοχλεί η μουσική ή κάτι άλλο στο ιατρείο.

Εδώ, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι γονείς δεν ακούνε τις ανάγκες του παιδιού τους.

Πώς μπορείτε να το λύσετε; Πολύ απλά, με συζήτηση.

Μην ξεχνάτε ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι «σχεδιασμένοι» έτσι ώστε να αναζητούν την αυτονομία και έχουν ανάγκη να εξερευνούν τον κόσμο με βάση τη δική τους ταυτότητα, όχι τις δικές σας πεποιθήσεις για το ποιοι θα έπρεπε να είναι.

Οι νευροψυχολόγοι επισημαίνουν ότι οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς επιδιώκουν πρώτα τη σύνδεση και μετά τη συμμόρφωση.

Άλλωστε, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι είστε πρόθυμοι να ακούσετε την εμπειρία τους.

«Δεν σέβεσαι τίποτα»

Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να βγάζουν ευρεία – και καταστροφικά – συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του παιδιού τους.

Το παιδί σας δεν παίρνει κακούς βαθμούς στη φυσική επειδή θέλει να σας απογοητεύσει και δεν σέβεται τους κόπους σας για να του παρέχετε ευκαιρίες στην εκπαίδευση, μπορεί απλώς να δυσκολεύεται με τις θετικές επιστήμες ή με την προσέγγιση ενός δασκάλου.

Η καλύτερη στρατηγική σε ένα τέτοιο σενάριο είναι να κάνετε το παιδί να νιώσει άνετα να ανοιχτεί σχετικά με τις ανησυχίες του. Μην κάνετε επικριτικές ερωτήσεις και σχόλια, ειδικά για ένα ζήτημα που μπορεί να προκαλεί αισθήματα ντροπής και φόβου στο παιδί.

Ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με αυτό που λέει, είναι επιζήμιο να απορρίπτετε τα συναισθήματά του.

Διατηρείστε οπτική επαφή και προσέξτε τη γλώσσα του σώματός σας, καθώς τα παιδιά είναι συχνά καλύτερα από τους ενήλικες στο να διαβάζουν τα μη λεκτικά σήματα και κλείνονται στον εαυτό τους αν δεν αισθάνονται ότι είναι ασφαλές να σας μιλήσουν.