Η ζωή δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια για τα παιδιά. Ανησυχούν επίσης για αρκετά θέματα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα σε παιδιά ηλικίας 9 έως 13 ετών, ένας εντυπωσιακός αριθμός, το 86%, δηλώνει ότι ανησυχεί. Περισσότερα από το ένα τρίτο ανησυχούν για κάτι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το σχολείο και οι φιλίες αποτελούν βασικές ανησυχίες. Και καθώς μεγαλώνουν, οι ανησυχίες αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης: Υπερβολική ονειροπόληση: Τι είναι και πώς επηρεάζει ορισμένα παιδιά;

Για να κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες των παιδιών, το Nemours Children’s Health διεξήγαγε έρευνα σε 504 παιδιά.

Για ποια θέματα ανησυχούν τα παιδιά;

Οι μεγαλύτεροι ερωτηθέντες – ηλικίας 13 ετών – ήταν πιο πιθανό από τους μικρότερους να πουν ότι πιστεύουν ότι δεν θα σταματήσουν ποτέ να ανησυχούν. Σχεδόν οι μισοί αισθάνονταν έτσι.

Περίπου 1 στα 3 παιδιά αισθάνθηκαν ότι ανησυχούν περισσότερο από τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Το 50% των κοριτσιών δήλωσε ότι ανησυχεί για τις φιλίες, σε σύγκριση με το 32% των αγοριών. 

Το 35% των παιδιών ανησυχούσαν για την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων. Τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό από τα αγόρια να ανησυχούν για την εμφάνισή τους (39% έναντι 24%). Περισσότεροι από 6 στους 10 δήλωσαν ότι ανησυχούν για το σχολείο.

Και περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (55%) δήλωσαν ότι ανησυχούσαν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα για το αν θα τους εκφοβίσουν. Πάνω από το 20% δήλωσε ότι ο εκφοβισμός αποτελεί καθημερινή ανησυχία.

Τα παιδιά ανησυχούσαν επίσης για κάποια από τα ίδια θέματα που πιθανόν να κρατούν κάποιους ενήλικες ξύπνιους τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένου του 21% που ανησυχούσε για τα χρήματα, του 20% για τη βία στον κόσμο και του 19% για το περιβάλλον.

Περίπου τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι όταν ανησυχούν, δεν ξέρουν γιατί αισθάνονται έτσι.

Πώς αντιμετωπίζουν της ανησυχίες τους;

Ενώ το ποσοστό προβληματισμού μπορεί να είναι ανησυχητικό, τα παιδιά είπαν επίσης ότι έχουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Αυτό δείνχει ότι τα παιδιά είναι ανθεκτικά αλλά και διορατικά, ώστε να μπορούν να πουν: «Ναι, ανησυχώ, με ανησυχούν αυτά τα θέματα και να τι θα κάνω γι αυτό».

Περίπου το 97% των νεαρών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να νιώσουν καλύτερα ή για να σταματήσουν να μελαγχολούν. Περίπου οι μισοί μιλούν σε κάποιον. Περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Μεταξύ των μικρότερων παιδιών, περίπου το 77% δήλωσε ότι απευθύνονται στους γονείς τους όταν αισθάνονται ανήσυχοι. Περίπου το 51% των παιδιών ηλικίας 12 και 13 ετών δήλωσαν ότι το κάνουν επίσης

Αναπτυξιακά, είναι λογικό ότι ο αριθμός εκείνων που απευθύνονται στους γονείς τους υποχωρεί λίγο καθώς τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία τους. Όταν ανησυχούν, τα παιδιά ανέφεραν ότι αισθάνονται ανίκανα να συγκεντρωθούν, λυπημένα ή ήσυχα. Είπαν επίσης ότι είχαν στομαχόπονο ή πονοκέφαλο.

Συνολικά, το 96% δήλωσε ότι η συζήτηση με κάποιον τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα. Περίπου 93% δήλωσαν ότι το να κάνουν κάτι δημιουργικό τους δίνει ώθηση.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Η μελέτη προσφέρει συμβουλές στους γονείς εάν το παιδί τους ανησυχεί. Προτείνει να ρωτούν τα παιδιά τι τους απασχολεί. Να τα ακούν με υπομονή, να επικυρώνουν τις ανησυχίες τους και να τα βοηθούν να σκεφτούν πώς να χειριστούν το θέμα.

Μια πολύ φυσική αντίδραση για έναν γονέα, όταν το παιδί βρίσκεται σε αγωνία, είναι να προσπαθήσει να διορθώσει ό,τι του προκαλεί τέτοια συναισθήματα. Αυτή η παρόρμηση είναι μια επιθυμία να ανακουφίσετε τη δυσφορία του παιδιού σας, καθώς και τη δική σας, κατ’ επέκταση.

Αλλά αυτό που χρειάζονται συχνά τα παιδιά και πραγματικά οποιοσδήποτε όταν έχουν ένα πρόβλημα είναι πρώτα να ακουστούν. Πριν αρχίσετε να το διορθώνετε, το πρώτο και εξαιρετικά σημαντικό βήμα είναι να τους ενημερώσετε ότι είστε εκεί για να ακούσετε, να καταλάβετε και όχι να κρίνετε.

Μόλις το πετύχετε αυτό, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην επίλυση του προβλήματος.